Listerióza

Listerióza je vážné onemocnění způsobené požitím potravy kontaminované bakteriemi Listeria monocytogenes. Nejohroženější jsou především těhotné ženy, novorozenci a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Přenos se děje potravou - mlékem, měkkými sýry, kontaminovanou zeleninou a jídlem před požitím tepelně nezpracovaným, jako např. paštikou. Inkubační doba v rozmezí 3 - 70 dní, nejčastěji okolo 3 týdnů.

Příznaky jsou obvykle podobné jako u chřipky: horečka, bolest ve svalech, někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Onemocnění se léčí antibiotiky.

Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě. Zelenina se může kontaminovat z půdy nebo z hnojiva použitého k hnojení půdy. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by jevily známky nemoci a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie byla zjištěna v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny, ale také ve vyrobené potravině, u níž došlo ke kontaminaci až po její výrobě, tj. například měkké sýry a krájené výrobky z vařeného masa u pultu s lahůdkami. Tuto bakterii mohou obsahovat nepasterizované (syrové) mléko nebo potraviny vyrobené z nepasterizovaného mléka.

Listerii zabíjí sterilace i pasterace. Způsoby tepelného opracování, které se používají k přípravě hotových masných výrobků, by měly být pro zničení bakterie dostatečně účinné; není-li však dodržována správná výrobní praxe, může ke kontaminaci dojít po zpracování.

Listerióze je možné se vyhnout, když se budete řídit několika jednoduchými doporučeními:

  • syrovou potravinu živočišného původu jako hovězí, vepřové nebo drůbež důkladně vařte
  • syrovou zeleninu před tím, než ji sníte, důkladně omývejte
  • neuvařené maso dávejte odděleně od zeleniny, uvařených potravin a zakoupených hotových potravin
  • vyhněte se konzumaci syrového (nepasterovaného) mléka nebo potravin ze syrového mléka
  • po manipulaci s neuvařenými potravinami si umyjte ruce, omyjte nože a prkénko.

Doporučení pro osoby, u nichž je vysoké riziko nákazy (těhotné ženy a osoby s oslabeným imunitním systémem). Kromě výše uvedených doporučení:

  • vyhněte se měkkým sýrům, jako je camembert, sýrům s plísní uvnitř hmoty (není třeba se vyhýbat tvrdým sýrům, taveným sýrům, krémovým sýrům, sýru cottage, nebo jogurtu)
  • zbylé potraviny nebo hotové potraviny jako párky, dřív než je sníte, tepelně ošetřete tak, až z nich stoupá horká pára
  • i když je riziko listeriózy spojené s potravinami zakoupenými u pultů s lahůdkami poměrně nízké, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou by se případně těmto potravinám mohly vyhnout nebo hotové masné výrobky před jídlem důkladně prohřát.

Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes je bakterie vyvolávající alimentární onemocnění. Je to velmi odolný mikroorganismus značně rozšířený v životním prostředí. Nachází se v půdě, vodě, na vegetaci a v zažívacím traktu asi 50 druhů živočichů bez jakýchkoli příznaků onemocnění. Pro člověka je však patogenní. Listeria monocytogenes na rozdíl od většiny jiných patogenních bakterií je schopna se rozmnožovat i za chladničkových teplot. Pasterační teplota a var ji bezpečně ničí. Zdrojem nákazy lidí jsou potraviny zejména živočišného původu – mléko a mléčné výrobky (hlavně zrající sýry) maso a masné výrobky. K rizikovým potravinám patří i zelenina a zeleninové saláty, obzvláště je-li zelenina pěstována na půdě hnojené hnojem nebo zavlažovaná odpadními vodami.

Inkubační doba listeriózy je 1 - 4 týdny. Při lehké formě onemocnění jsou příznaky podobné jako u chřipky - malátnost, bolesti hlavy a horečka. Může se přidružit zánět středního ucha, vedlejších obličejových dutin, zánět močových cest. Při těžké formě onemocnění dochází k zánětu mozku a mozkových plen a celkové sepsi. U těhotných žen může dojít k potratu. Na listeriózu jsou obzvlášť citlivé některé rizikové skupiny lidí - malé děti, těhotné ženy, staří lidé, lidé trpící nějakým chronickým onemocněním. Úmrtnost je až 30 procent.

 

24.03.2010
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
 

Nové a aktualizované články

  • Absces

    Popis abscesu Jestliže do tkáně proniknou cizorodé mikroorganismy, tělo, respektive imunitní systém, na jejich přítomnost reaguje Číst dál
  • Achondroplázie

    Popis achondroplázi­e Význam slova achondroplázie pochází z řečtiny. Znamená to nedostatečný vývoj chrupavky. Nevypovídá však nic o podstatě Číst dál
  • Frekvenční terapie

    Obsah: JAK FUNGUJE FREKVENČNÍ TERAPIE HISTORIE FREKVENČNÍ TERAPIE POUŽITÍ FREKVENČNÍ TERAPIE JAK PROBÍHÁ TERAPIE? DÉLKA TERAPIE Číst dál
  • Frekvenční terapie - pomoc k trvalému zdraví

    Chcete vyřešit příčinu svých zdravotních potíží a dosáhnout rychlé úlevy? Máte zdravotní potíže, kterých se nemůžete Číst dál
  • Hulda Regehr Clark

    Hulda Regehr Clark, Ph.D, N.D. (Naturopathic Doctor) studovala biologii na Saskatchewanské Univerzitě v Kanadě. Po absolutoriu Číst dál
  • Příznaky nemocí

    A   abnormální žízeň afty agresivita akné alkoholové okénko anémie apatie aura   B   bezvědomí Číst dál
  • Royal Raymond Rife

    Royal Raymond Rife byl špičkový vědec a mikrobiolog, který vyvinul optický mikroskop, poskytující zvětšení a rozlišení které Číst dál
  • Zkouška 1

    hjxxkxkxkxkxkkxkxkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk nhuhuhnjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjuh Číst dál
  • 1