Oblíbené články

image

TOP produkty alternativní medicíny

Vybrali jsme pro Vás TOP 3 produkty, které nás nejvíce zaujaly...

image

Nový seznam nemocí

Připravili jsme pro Vás přehledný seznam všech běžných nemocí. Rádi Vám pomůžeme najít vhodné řešení zdravotních potíží...

  • Alternativní medicína CZ

    Alternativní medicína CZ

    AlternativníMedicína.cz je zpravodajský a poradenský server pro odborníky i širokou veřejnost zaměřený na zdraví. Společně s lékaři, terapeuty, poradci a léčiteli hledáme a předkládáme nejnovější poznatky z praxe, které přinášejí kvalitní řešení na zdravotní problémy, které vás trápí.

    Těšíme se na vaší cestu ke zdraví a je naším posláním vám pomáhat pomocí kvalitních informací.

     

     

    Číst dál
  • Revoluce v léčení všech nemocí

    Revoluce v léčení všech nemocí

    "Revoluce v léčení všech nemocí" je nejznámější kniha paní Huldy Clarkové. V knize popisuje příčiny všech nemocí a předkládá řešení včetně kazuistik ze své praxe.        Mezi hlavní 2 příčiny považuje:

    Parazity, na které platí elektronická a herbální léčba a

    Nečistoty, u kterých je nejjednodušší léčba se jim vyhnout.

     

     

     

    Číst dál
  • Produkty pro zdraví a pohodu

    Produkty pro zdraví a pohodu

    V dnešní době je na trhu spousta kvalitních produktů pro zdraví, ale je mezi nimi i mnoho takových, které vás směrem ke zdraví příliš neposunou a pouze se vydáte z peněz.

    Testujeme a představujeme kvalitní produkty pro trvalé a zářivé zdraví. Pokud máte nějaký tip, dejte vědět.

     

     

     

    Číst dál
  • PYRAMIDY

    Lidé si pod pyramidou nabíjejí vodu, kterou pak pijí, zalévají s ní kytky, či ji používají pro obklady.

    Dávní vládci a civilizace si stavěli pyramidy, které jim sloužily k získání nadpřirozených schopností a jejich mysl povznášely a rozvíjely.

    Ne každý dnes ví, že pyramida je tvarový zářič, neboli transformátor energie, který dokáže působit na hmotný vesmír, ale také na živé organismy.

     

     

     

    Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Listerióza

Listerióza je vážné onemocnění způsobené požitím potravy kontaminované bakteriemi Listeria monocytogenes. Nejohroženější jsou především těhotné ženy, novorozenci a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Přenos se děje potravou - mlékem, měkkými sýry, kontaminovanou zeleninou a jídlem před požitím tepelně nezpracovaným, jako např. paštikou. Inkubační doba v rozmezí 3 - 70 dní, nejčastěji okolo 3 týdnů.

Příznaky jsou obvykle podobné jako u chřipky: horečka, bolest ve svalech, někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Onemocnění se léčí antibiotiky.

Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě. Zelenina se může kontaminovat z půdy nebo z hnojiva použitého k hnojení půdy. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by jevily známky nemoci a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie byla zjištěna v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny, ale také ve vyrobené potravině, u níž došlo ke kontaminaci až po její výrobě, tj. například měkké sýry a krájené výrobky z vařeného masa u pultu s lahůdkami. Tuto bakterii mohou obsahovat nepasterizované (syrové) mléko nebo potraviny vyrobené z nepasterizovaného mléka.

Listerii zabíjí sterilace i pasterace. Způsoby tepelného opracování, které se používají k přípravě hotových masných výrobků, by měly být pro zničení bakterie dostatečně účinné; není-li však dodržována správná výrobní praxe, může ke kontaminaci dojít po zpracování.

Listerióze je možné se vyhnout, když se budete řídit několika jednoduchými doporučeními:

  • syrovou potravinu živočišného původu jako hovězí, vepřové nebo drůbež důkladně vařte
  • syrovou zeleninu před tím, než ji sníte, důkladně omývejte
  • neuvařené maso dávejte odděleně od zeleniny, uvařených potravin a zakoupených hotových potravin
  • vyhněte se konzumaci syrového (nepasterovaného) mléka nebo potravin ze syrového mléka
  • po manipulaci s neuvařenými potravinami si umyjte ruce, omyjte nože a prkénko.

Doporučení pro osoby, u nichž je vysoké riziko nákazy (těhotné ženy a osoby s oslabeným imunitním systémem). Kromě výše uvedených doporučení:

  • vyhněte se měkkým sýrům, jako je camembert, sýrům s plísní uvnitř hmoty (není třeba se vyhýbat tvrdým sýrům, taveným sýrům, krémovým sýrům, sýru cottage, nebo jogurtu)
  • zbylé potraviny nebo hotové potraviny jako párky, dřív než je sníte, tepelně ošetřete tak, až z nich stoupá horká pára
  • i když je riziko listeriózy spojené s potravinami zakoupenými u pultů s lahůdkami poměrně nízké, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou by se případně těmto potravinám mohly vyhnout nebo hotové masné výrobky před jídlem důkladně prohřát.

Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes je bakterie vyvolávající alimentární onemocnění. Je to velmi odolný mikroorganismus značně rozšířený v životním prostředí. Nachází se v půdě, vodě, na vegetaci a v zažívacím traktu asi 50 druhů živočichů bez jakýchkoli příznaků onemocnění. Pro člověka je však patogenní. Listeria monocytogenes na rozdíl od většiny jiných patogenních bakterií je schopna se rozmnožovat i za chladničkových teplot. Pasterační teplota a var ji bezpečně ničí. Zdrojem nákazy lidí jsou potraviny zejména živočišného původu – mléko a mléčné výrobky (hlavně zrající sýry) maso a masné výrobky. K rizikovým potravinám patří i zelenina a zeleninové saláty, obzvláště je-li zelenina pěstována na půdě hnojené hnojem nebo zavlažovaná odpadními vodami.

Inkubační doba listeriózy je 1 - 4 týdny. Při lehké formě onemocnění jsou příznaky podobné jako u chřipky - malátnost, bolesti hlavy a horečka. Může se přidružit zánět středního ucha, vedlejších obličejových dutin, zánět močových cest. Při těžké formě onemocnění dochází k zánětu mozku a mozkových plen a celkové sepsi. U těhotných žen může dojít k potratu. Na listeriózu jsou obzvlášť citlivé některé rizikové skupiny lidí - malé děti, těhotné ženy, staří lidé, lidé trpící nějakým chronickým onemocněním. Úmrtnost je až 30 procent.

 

24.03.2010
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
 

Nové a aktualizované články

  • 1