Pálení žáhy (reflux jícnu)

Trápí Vás pálení žáhy a chcete se ho skutečně zbavit?

 

 

 

 

 

 

 

 

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi.

Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako je zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Rizikové faktory pálení žáhy

Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných žen, uvádí se, že v posledním trimestru těhotenství jím trpí až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pyrózu léčit a je považována za normální.

Celkově o této potíži platí, že pokud se s ní setkáváme zřídka, není potřeba se jí nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává opakovaně, je důležité nepodceňovat léčbu.

Jedním z důvodů pálení žáhy může být tzv. hiátová kýla. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránici do mezihrudí, a tudíž usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. Kýla se ale v mnoha případech objede zcela bez příznaků a nepůsobí-li žádné potíže, není potřeba jí řešit. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření.

Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a životním stylem. Příčinou pyrózy celkově může být nezdravý životní styl zahrnující nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne. Dále také konzumace bohatších jídel navečer, kdy se metabolismus zpomaluje a není připraven na trávení složitých a tučných jídel.

Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla jako majonéza nebo smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla, silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb.

Velkou příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření tabáku, obě látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat.

S životním stylem také souvisí jeden z častých důvodů pálení žáhy, a to nadváha. Větší tlak na žaludek zde způsobuje logicky i větší tlak na jícnový svěrač (mechanismus podobný jako u těhotných žen) a proto u osob s nadváhou vzniká pálení žáhy daleko častěji.

Další příčinou může být dlouho neřešený stres. Při dlouhodobém stresu dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému úniku žaludečních šťáv do jícnu.

Pálení žáhy také může vznikat jako vedlejší účinek některých léků, zde je potřeba probrat jejich případnou náhradu s lékařem.

Prevence pálení žáhy

Prevence pálení žáhy tkví hlavně v eliminaci rizikových faktorů způsobujících reflux ze žaludku.

Předcházení těmto obtížím tedy souvisí s úpravou jídelníčku a životního stylu. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Dále omezení příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště večer. Další omezení by se měla týkat jídel, která podporují tvorbu žaludečních šťáv, hlavně kořeněných jídel a nápojů jako je káva nebo alkohol.

Se zlepšením životního stylu souvisí také prevence obezity. Lidé trpící nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit a upravit svůj stravovací režim. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a zelenina, popřípadě další potraviny s vyšším obsahem vlákniny, která má známé příznivé účinky na naše trávení.

V neposlední řadě je jako prevence zmíněno předcházení dlouhodobým stresům, které mohou k pálení žáhy snadno vést.

Léčba pálení žáhy

Ačkoli většina pacientů řeší pálení žáhy spíše jako nepříjemnou obtíž, je nutné pamatovat na to, že sliznice jícnu není připravena na časté setkávání s kyselým obsahem žaludku, který ji může závažně poškodit. Poškozením vnitřní výstelky jícnu může vzniknout vřed a je zde i větší riziko vzniku zhoubného nádoru. Proto by se při častějším výskytu pyrózy toto onemocnění rozhodně nemělo zanedbávat.

Lékař vás nejprve seznámí s režimovými opatření (viz prevence pálení žáhy).

Pokud bude předepisovat léky, můžete se setkat s těmito pojmy: antacida snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku. Další, tzv. protivředová léčiva snižují tvorbu žaludečních kyselin. Další léky podporují peristaltiku (trávicí pohyby) správným směrem a tudíž by opět měly zabránit zpětnému refluxu.
Jako nejúčinnější se uvádějí právě blokátory protonové pumpy (enzym tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku), které zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin.

S pálením žáhy také souvisí dvě vyšetření, která by vám mohly být doporučeny lékařem. První z nich, gastroskopie, má za úkol odhalit případnou narušenou sliznici v oblasti dolního jícnového svěrače. Vyšetření je nepříjemné, protože do jícnu je třeba zavést dlouhý kabel s malou kamerou a světelným zdrojem. Tudy pak vyšetřující pozoruje případné změny na sliznici. Touto cestou je možné také odebrat malý vzorek tkáně pro další, histologická vyšetření. Tento odběr není bolestivý. Pro diagnostiku některých onemocnění jícnu a žaludku je toto vyšetření nenahraditelné.

Další metodou je všem známé RTG vyšetření, kdy je pozorována správná funkce jícnu a svěračů ale i peristaltické pohyby a případně může být odhalena i výše zmíněná hiátová kýla. Vyšetření není bolestivé, je pouze spojeno s polykáním většího množství kontrastní látky- nejčastěji baryové kaše.

Jak si mohu pomoci sám

Samoléčba je částečně odvozována od prevence pálení žáhy. Ačkoli to zní nepopulárně, doporučuje se omezit těžká a mastná jídla a přejídání jako takové.

Strava by se měla přijímat ve větším množství malých porcí, případnou nadváhu je dobré shodit. Z krátkodobějšího hlediska ulevuje vypít sklenici čisté vody, spát s hlavou ve zvýšené poloze a nedoporučuje se „odpočívat“ po jídle vleže. Jak je již zmíněno dříve, nevhodné je kouření a alkohol.

Pokud je důvod pálení žáhy hiátová kýla, těžko s „babskými radami“ obstojíme a bude si zde muset poradit lékař a to ať léčivy nebo operací.

Je potřeba operace?

Pokud potíže nepřestávají ani po medikamentózní léčbě, přichází v úvahu i operační řešení. Operace spočívá v chirurgickém zesílení dolního jícnového svěrače, takže už dál nedochází ke zpětnému vracení natráveného žaludečního obsahu a sliznice jícnu není dále drážděna.

V reálu operace vypadá tak, že se horní část žaludku přetáhne přes jícen, kde tvoří jakýsi náhradní ventil. Operace lze běžně provést laparoskopicky, což představuje minimální operační rány, pouze např. tři vpichy do břišní dutiny pro nástroje a kamerku, kterou operatér celou akci sleduje. Tímto způsobem jsou samozřejmě maximálně zmírněné pooperační komplikace a bolesti.

Komplikace pálení žáhy

Jak je již zmíněno výše, pyróza může kromě nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo zápachu z úst přinést i závažnější komplikace. Tyto vycházejí z dlouhodobého poškozování sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem.

Žaludeční sliznice je proti svým vlastním kyselinám chráněna vrstvou ochranného hlenu, ale jícen na toto dráždění není připraven a proto je třeba neotálet s včasnou léčbou tohoto problému.

Dojít může například ke vzniku vředu ale je zde i větší riziko zhoubného nádoru jícnu. Samozřejmě to neznamená, že každé pálení žáhy je rovno rakovině jícnu. Je ale třeba zdůraznit, že pokud se tato obtíž opakuje, může mít i vážnější následky a proto je nutné věnovat jí pozornost a nebát se zeptat svého lékaře.

 

Zdroj: www.vitalion.cz

Joomla SEF URLs by Artio
TOPlist