Miso

Miso je původem z Japonska.

Dle dlouhodobých výzkumů se zjistilo, že na sebe váže těžké kovy, které máme v organismu a tím se stává velmi silným pomocníkem v prevenci proti rakovině, srdečním chorobám a také leukémii, protože látky, které obsahuje se podílejí na detoxikaci krve.

Miso je velmi uznávanou potravinou pro podporu zdraví a pochází z Dálného Východu. Dnes ji však už běžně koupíme v obchodech se zdravou výživou i u nás.

Účinky:

Jedná se o fermentovanou pastu ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí. Tedy "upravenou" za pomoci kvašení či rozkladu.
Obsahuje esenciální aminokyseliny, některé vitamíny a minerály.
Nepasterizované miso je cenným zdrojem enzymů, napomáhá tak při trávení.
Při denní konzumaci by miso mělo pomáhat při snížení hladiny cholesterolu, zlepšovat kvalitu krve a rušit účinek některých karcinogenních látek.

Druhy:

Miso můžeme rozdělit na několik druhů - vždy dle způsobu výroby. Buď ho lze vyrobit pouze ze sójových bobů nebo smísit sóju a obilí. Např. rýže, či ječmen se v první fázi nejprve uvaří a je nutno je naočkovat fermentační kulturou. Teprve následně jsou smíchány s vařenou sójou a solí.  Směsi zrají v cedrových kádích.

Můžeme takto vytvořit několik druhů misa. Nejsvětlejší varianta se vyznačuje svou lehkostí, oproti tomu nejtmavší svou tuhostí.

Pro vaši představu, např. světlé sladké miso má velké procento škrobů a bakterií, které pomáhají střevní mikroflóře a zraje jen 2 - 8 týdnů. Oproti tomu např. ječmenné, nebo rýžové miso obsahuje více soli a méně sóji a bakterií. Doba fermentace rýžového misa je 2 - 3 roky v chladném prostředí. Nejtmavší je miso vyráběné pouze ze sóji a je pikantní. Díky přírodnímu procesu fermentace se bílkoviny ze sóji přeměňují na aminokyseliny a mastné kyseliny. Při zrání se uvolňuje tmavá omáčka, kterou známe jako tamari či shoyou.


Pokud si však pořídíte miso vyráběné průmyslově, nemůžete počítat s jeho léčivými účinky. Procesy výroby probíhají zcela odlišným způsobem.

Použití:

Přidává se do jídel až na závěr, aby se dlouho nevařilo. Zvýrazňuje chuť, používá se tedy pouze v malých dávkách a necháme 3 - 4 minuty rozležet.  Na jednu porci počítejte množství asi tak čtvrt čajové lžičky. Miso vždy rozpustíme ve vodě (stačí trošku) a potom používáme jako dochucovadlo.

Sladké miso se nejčastěji používá jako náhrada margarínu či mléka do obilných kaší, nebo krémových polévek, či zeleninových vývarů a mohou ho konzumovat děti od 6 měsíců věku.
Tmavé miso je vhodnější do polévek a luštěninových jídel, či na ochucení omáček.




Nové a aktualizované články

  • Absces

    Popis abscesu Jestliže do tkáně proniknou cizorodé mikroorganismy, tělo, respektive imunitní systém, na jejich přítomnost reaguje Číst dál
  • Achondroplázie

    Popis achondroplázi­e Význam slova achondroplázie pochází z řečtiny. Znamená to nedostatečný vývoj chrupavky. Nevypovídá však nic o podstatě Číst dál
  • Frekvenční terapie

    Obsah: PRINCIP FUNKCE HISTORIE FREKVENČNÍ METODY POUŽITÍ FREKVENČNÍ METODY JAK PROBÍHÁ TERAPIE? DÉLKA TERAPIE PŘÍSTROJE: -         Číst dál
  • Hulda Regehr Clark

    Hulda Regehr Clark, Ph.D, N.D. (Naturopathic Doctor) studovala biologii na Saskatchewanské Univerzitě v Kanadě. Po absolutoriu Číst dál
  • Příznaky nemocí

    A   abnormální žízeň afty agresivita akné alkoholové okénko anémie apatie aura   B   bezvědomí Číst dál
  • Royal Raymond Rife

    Royal Raymond Rife byl špičkový vědec a mikrobiolog, který vyvinul optický mikroskop, poskytující zvětšení a rozlišení které Číst dál
  • 1