Oblíbené články

image

TOP produkty alternativní medicíny

Vybrali jsme pro Vás TOP produkty, které se nejvíce osvědčily nám i zákazníkům...

image

Nový seznam nemocí

Připravili jsme pro Vás přehledný seznam všech běžných nemocí. Rádi Vám pomůžeme najít vhodné řešení zdravotních potíží...

  • Alternativní medicína CZ

    Alternativní medicína CZ

    AlternativníMedicína.cz je zpravodajský a poradenský server pro odborníky i širokou veřejnost zaměřený na zdraví. Společně s lékaři, terapeuty, poradci a léčiteli hledáme a předkládáme nejnovější poznatky z praxe, které přinášejí kvalitní řešení na zdravotní problémy, které vás trápí.

    Těšíme se na vaší cestu ke zdraví a je naším posláním vám pomáhat pomocí kvalitních informací.

     

     

    Přečtěte si více
  • Revoluce v léčení všech nemocí

    Revoluce v léčení všech nemocí

    "Revoluce v léčení všech nemocí" je nejznámější kniha paní Huldy Clarkové. V knize popisuje příčiny všech nemocí a předkládá řešení včetně kazuistik ze své praxe.        Mezi hlavní 2 příčiny považuje:

    Parazity, na které platí elektronická a herbální léčba a

    Nečistoty, u kterých je nejjednodušší léčba se jim vyhnout.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • Produkty pro zdraví a pohodu

    Produkty pro zdraví a pohodu

    V dnešní době je na trhu spousta kvalitních produktů pro zdraví, ale je mezi nimi i mnoho takových, které vás směrem ke zdraví příliš neposunou a pouze se vydáte z peněz.

    Testujeme a představujeme kvalitní produkty pro trvalé a zářivé zdraví. Pokud máte nějaký tip, dejte vědět.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • PYRAMIDY

    Lidé si pod pyramidou nabíjejí vodu, kterou pak pijí, zalévají s ní kytky, či ji používají pro obklady.

    Dávní vládci a civilizace si stavěli pyramidy, které jim sloužily k získání nadpřirozených schopností a jejich mysl povznášely a rozvíjely.

    Ne každý dnes ví, že pyramida je tvarový zářič, neboli transformátor energie, který dokáže působit na hmotný vesmír, ale také na živé organismy.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Výchozí
  • Název
  • Datum
  • Náhodně

Alternativní a celostní medicína

Kuřecí bakterie prohánějí Čechy

Kuřecí bakterie prohánějí Čechy

Ke každému kuřeti, které si přine­seme domů, musíme přistupovat jako k infikovanému, nabádá Ví­tězslav Jiřík z Ústavu epidemiologie Lé­kařské fakulty Ostravské univerzity. I se­bemenší kousek syrového či málo te­pelně upraveného kuřecího masa je po­tenciálně nebezpečný. Většina kuřat je totiž kontaminována takzvanými kampylobakteriemi (bakteriemi roduCampy­lobacter), které způsobují závažnou vý­živovou střevní infekci člověka - kampylobakteriózu.

Onemocnění doprovází průjem či silné křeče v břiše, choroba je nebez­pečná hlavně pro malé děti a starší osoby, které trpí vysokými horečkami. Bakterie mohou způsobit záněty jakéhokoli or­gánu, u malých dětí dokonce i mozko­vých blan. A někdy si vybírají i nejvyšší daň: v České republice se takto v roce 2013 otrávilo 18 389 osob, z nichž sedm zemřelo.

Jak rychle přibývá nemocných, dobře ilustrují i aktuální údaje hygi­eniků z Jihočeského kraje. Zatímco v roce 2012 tam evidovali 958 případů kampylobakteriózy, loni už 1149 a letos jen do srpna 776 pacientů. Počet nahláše­ných onemocnění stoupá na celém světě, aktuálně jde v zemích Evropské unie o 220 tisíc případů ročně. „Je to nejrozšířenější onemocnění z potravin v Unii," uvádí letošní zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).


Výslech epidemioložky

Kuřecí stehno na kreolský způsob. Ku­řecí prsa na červeném víně. Kuřecí ro­láda s rozmarýnem... Kdo by neměl rád kuřecí maso, jež je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitaminů i minerálů a nedají na ně dopustit hlavně sportovci a zastánci zdravé výživy. Chvalozpěv na kuřecí se však může zvrátit v láteření. Stačí tele­fonát z hygienické stanice.

„Dobrý den, naší povinností je vám oznámit, že jsme u vaší dcery zjistili kampylobakteriózu. Nedala si někde špatně upečený kuřecí steak? Nekrájel jste kuřecí maso a pak stejným nožem ze­leninu?" vyslýchala mě nedávno pracov­nice protiepidemického oddělení. Dceru prý musím držet v karanténě, a pokud pracuji v potravinářství, nemám šest týdnů chodit do práce. Lhal bych, kdy­bych tvrdil, že jsem pro mě neznámou nemocí nebyl vyděšen.

Epidemiologové přitom zachytí jen část nemocných. „Při slabším průběhu nemoci jen s lehčími průjmy mnoho lidí lékaře nevyhledá. Často také tuhle střevní infekci neodhalí ani obvodní lé­kaři, kteří se domnívají, že nemoc má jiné příčiny, takže neudělají vyšetření sto­lice," upozorňuje Jana Prattingerová, ve­doucí protiepidemického oddělení Kraj­ské hygienické stanice v Liberci.

Horší než salmonelóza

Ještě ctěného čtenáře nepřešla chuť na kuřecí? Mě ne, ve středu chci k večeři vařit vietnamskou kuřecí polévku pho a v neděli k obědu kuřecí řízky v bylinko­vém trojobalu. Kampylobakterie se mo­hou vyskytovat i v domácím neuprave­ném mléce, v mase různých druhů, nej­lépe se jim ale opravdu daří na kuřatech. „Bakterie, která tato střevní onemocnění způsobuje, je v potravinách nejčastěji odhalena v kuřecím mase," potvrzuje i zpráva Evropského úřadu pro bezpeč­nost potravin. Kontaminována je polo­vina až tři čtvrtiny kuřecího masa v ev­ropské obchodní síti.

Pokud doma nemáme k dispozici speciální pracovní plochu, kde syrové drůbeží maso zpracováváme, vždyriskujeme. „Stačí pokládat syrové kuřecí steaky na gril a pak bez umytí rukou krájet chleba. To už může být pro­blém, právě při rodinných grilovačkách a podobných ak­cích dochází často k infiko­vání člověka," vysvětluje Ji­řík z Ostravské university. Maximální opatrnost je na­místě, vždyť i v mrazničce při teplotě minus 20 °C pře­žívají tyto bakterie 182 dnů. Nesnášejí ale vysoké teploty, takže důkladné vaření, grilo­vání i další tepelné úpravy ku­řecího masa je dokonale zničí.

„O této infekci se málo mluví a veřejnost nemá příliš informací, přitom je dnes běž­nější než známá salmonelóza. A je to i vážnější infekce," po­rovnává Jana Prattingerová z liberecké hygieny. Letos v červenci třeba epidemiolo­gové z Libereckého kraje evi­dovali 18 osob napadených salmonelózou, zato hned 62 lidí kampylobakteriózou, 10 z nich skončilo v nemocnici. „Někdy se objevují i případy v epidemiologické souvislosti, třeba ve školkách i v rodi­nách," dodává Prattingerová.


Jak si zamořit kuchyni

V domácích podmínkách je bezpečnější, když se pracuje s mraženým kuřecím masem, které se ještě zmrzlé hodí na pekáč. Když rozmrzne, bez dotyku rukou ho začneme péct. Ve Velké Británii už dokonce kvůli stále větším atakům nebezpečných bak­terií prodávají chlazené ku­řecí v pečicích miskách, aby se hospodyně syrového masa nemusela vůbec dotknout.

Kuřecí maso se podle epi­demiologů nesmí omývat studenou vodou. Představa, že takto maso zbavíme zá­keřných mikroorganismů, je mylná. „Naopak, při jakém­koli omývání vzniká drobný aerosol. Když omýváme sy­rové kuřecí maso, mohou se bakterie snadno přenést vzduchem, třeba i do misky vzdálené dva metry s už při­praveným zeleninovým sa­látem," varuje lékařka Jana Prattingerová. Této kontami­naci se říká křížová, při omý­vání kuřecího v domácích podmínkách mohou kampy­lobakterie zamořit celou ku­chyni. A kdo omývá prsa či stehýnka, sáhne pochopitelně rukama i na vodovodní ko­houtek, který za chvíli může roztočit někdo jiný z rodiny.


Důvěřuj, ale prověřuj!

V jednom velkém řeznictví autor tohoto textu chvíli sle­duje obsluhu. I když proda­vačka používá igelitové ruka­vice, občas se kuřecího masa přece dotkne rukama. Třeba když jí mezi maso spadly drobné mince, které následně skončily v pokladně– prodalšího zákazníka se mo­hou stát přenašečem střevní otravy. A aniž si umyla ruce, chvíli po hledání mincí mezi kuřecími játry dokonce začala krájet sekanou.

Ve většině bufetů či restau­rací naštěstí s drůbežím pra­cují v dostatečné vzdálenosti od jiných potravin. Když se ale citovaný pedagog Vítěz­slav Jiřík někde na služební cestě dostane do nevábného stravovacího podniku a vidí, že v rámci menu podávají ku­řecí, často váhá, zda si vůbec poručit nějaké jídlo.

Epidemioložka Prattinge­rová si ale myslí, že riziko­vých restaurací není mnoho. „Kdyby se hromadně nedo­držovaly zásady hygieny pro práci se syrovým masem, byl by nemocný každý druhý z nás, vždyť drůbeží v po­ledním menu nabízejí snad všechny podniky v Česku."

                                                                                                   

Ivan Motýl

Nové a aktualizované články

  • 1
TOPlist