VŘEDY
Ulceróza, jinak také vředová choroba, velmi často na dvanáctníku, nemá příčinu v nervech, jak se občas můžeme domnívat.
- Na jaře - příčinou je špatná funkce jater a jejich partnera žlučníku.
- Na podzim - příčinou vředů v tomto období je špatná funkce slinivky.
Je samozřejmě možná ještě varianta, že slinivka s játry jsou na tom už tak zle, že nerozeznají roční období a zlobí průběžně. (Těch případů přibývá téměř kvadraticky)
A co jíst?
- vředovou chorobu dvanáctníku rozhodně "neléčíme" krupicovou kaší s mlékem a mléčnou dietou.
- pokud vůbec nějakou kaši, pak jedině z ovesných vloček, a je téměř lepší, když je vodová než s mlékem
- jen lehká jídla, raději zeleninová, ale nejlepší je si dietu vyzkoušet ve smyslu "jím to, co mi dělá dobře"
Čaje:
- na játra a žlučník
- nebo na slinivku
- popřípadě oboje, kombinace je lepší
- vhodné je doplnit jitrocelem, který pomáhá hojit sliznici
- případně řepíkem
- nebo při dobré snášenlivosti i heřmánkem
Vředy a Helicobacter pylori
Vředová choroba není způsobena ani bakterií Helicobacter pylori, jak se nám snaží namluvit někteří další lékaři.
Tato bakterie je běžnou součástí naší žaludeční mikroflory, kde se vyskytuje v malém množství.
Pokud dojde ke zhoršení funkcí jater či slinivky, nebo zvýšenému přísunu sacharidů, pak se zákonitě změní i kyselost či zásaditost (acidobazická reakce) na sliznicích a změní se složení mikroflory.
Helicobacter se přemnoží, protože vznikne pro něj vhodné životní prostředí, které je současně ale nevhodné pro sliznici dvanáctníku. Tudíž dojde k poškození sliznice dvanáctníku, a přemnožený Helicobacter je pouze doprovodným jevem, který ale ani zdaleka není prvotní příčinou.