HYPOTENZE
Trápí Vás nízký krevní tlak a chcete se skutečně uzdravit?
Nízký tlak, hypotenze, je nepříjemný, ale život neohrožující stav. Je způsoben nedostatečným dokrvením a tedy okysličením mozku a způsobuje motání hlavy a závratě. Nízkým tlakem trpí více mladí a subtilní lidé, zvláště ženy.
V některých případech je vyvolán určitými léky - nebo také těžkými onemocněními, jako jsou cukrovka, Parkinsonova nemoc, nebo sníženou funkcí štítné žlázy, které se ovšem musejí léčit dříve než nízký tlak. Normální hodnota krevního tlaku je kolem 120/80 torr. Za nízký krevní tlak se považují hodnoty, které klesnou pod 110/70 torr. Vyšší hodnoty krevního tlaku se považují za hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak. Nejnebezpečnější je ovšem kolísavý krevní tlak, kdy je pacient vystaven náhlým a velkým změnám tlaku krve v cévách.
Příčiny nízkého tlaku mohou mít souvislost s dědičností, špatným životním stylem, nízkou glykemickou křivkou apod. Při sníženém krevním tlaku jde o snížení rychlosti tlaku krve v cévách, což má za následek špatné prokrvení končetin a mozku a v důsledku toho dochází ke snížení i přísunu potřebného kyslíku. To ovšem neznamená to, že by se krev a kyslík do mozku apod. nedostal, jen se zpomaluje jejich transport do cílových orgánů. Obecně vzato, je nízký tlak méně ohrožující, než tlak vysoký, většinou se sám o sobě postupem věku vyrovnává. Například po jídle se více energie soustřeďuje tam, kde je to potřeba, tj. v žaludečním traktu je více krve, neboli je lépe prokrven.
Proto bezprostředně po jídle většina lidí pociťuje únavu a chce se jim spát. Tento stav se však po nějaké chvíli vyrovná. Lidé trpící nízkým tlakem to mohou prožívat výrazněji, protože jejich organismus se nedokáže dostatečně pružně vyrovnávat se změnami. Hypotonici trpí často závratěmi, zejména při změnách z nižších pozic (sed nebo leh) do stoje. Zde pomůže přejít na chvíli do dřepu, nebo ve stoji zkřížit nohy. Toto samotné zkřížení zvýší krevní tlak o 10 až 15 mm Hg.
Čím vším lze ovlivnit nízký krevní tlak?
Krevní tlak reaguje u některých jedinců nadprůměrně citlivě na kuchyňskou sůl. Pacient by měl zkusit zvýšit vhodným způsobem (například by měl jíst více zeleniny, dostatečně osolené) množství soli v potravě. Někdy je doporučováno užívání vitaminu C, který podle výsledků některých studií může posilovat vzestup krevního tlaku. Nejlepší v tomto případě je konzumace vitaminu C z přírodních zdrojů, jako je čerstvá zelenina (rajčata, paprika, petržel, česnek). Česnek lze zakoupit i ve formě tablet. Pomoci regulovat tlak mohou i přípravky obsahující ženšen. Pozitivní vliv může mít i lihový výtažek z ostropestřce mariánského. Ke zvýšení krevního tlaku může rovněž napomoci látka glycyrrhizin, která je obsažena v lékořici. Glycyrrhizin napomáhá vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl, respektive sodík v ní obsažený, a podporují vylučování jeho konkurenta, draslíku. Dále je doporučováno hodně pít tekutiny. Ovšem nikoliv kávy či vína, které mohou přinést dočasné zlepšení, ale možná individuální reakce může přinést i opačný výsledek.
Pokud pacient trpí při snížení krevního tlaku závratěmi (hlavně pokud přechází z lehu nebo sedu do vzpřímeného postoje), může pomoci přejít na chvíli do dřepu nebo zkřížit nohy ve stoje. Všeobecně lze konstatovat, že při poklesu krevního tlaku dochází ke snížení prokrvení mozku, což má za následek již zmíněné závratě, dále mžitky před očima až poruchy vědomí. Pokud je snížení krevního tlaku výrazné a trvá delší dobu, mohou být poškozeny funkce některých orgánů, jako jsou ledviny či srdce a celkově může dojít až ke smrti.
22.02.2014 |
autor: PharmDr.Tomáš Arndt Zdroj: www.celostnimedicina.cz |