Překyselení organismu
Překyselení organismu
Proč je vlastně důležité tělo odkyselovat? Asi na tom něco bude, když o tom tolik slýcháme.
A vyřeší odkyselení všechny naše zdravotní neduhy, nebo je to jen reklamní trik firem, které se snaží prodat své produkty.
Záleží samozřejmě na tom, jak se díváme na svůj život a jaké máme životní priority. Pokud jsem milovníkem piva a prioritou jsou pro mě pivní seance nejméně třikrát do týdne v místí hospodě, asi budu mít jiné priority, než člověk, který "na sobě maká", chce se vyvíjet a prosperovat, učit se.
Pokud jste se již zařadili do své kategorie, můžeme pokračovat.
Proč jsme zvolili zrovna alkohol jako obrázek nezdravého života, není úplně náhoda. Mimo jiné látky, které běžně konzumujeme, je alkohol jednou z těch, které tělo zásadně překyselují (vyjma těch ostatních důsledků).
Tou nejdůležitější otázkou je, co se vlastně v těle děje, když je překyselené? No představme si to asi tak, že se snažíme přecedit přes jemné sítko měsíc starý olej, na němž jsme smažili něco extra zdravého. Olej je vazký a sítkem nechce moc protékat a vypadá tak trochu "líně".
Přesně toto se děje v našem těle. V podstatě by se dalo říct, že se nám zpomalují všechny funkce metabolismu. Všechny, včetně vylučování toxických látek - pak si lze snadno představit, že když to vydržíme dostatečně dlouho neřešit, přiotrávíme sami sebe zevnitř. A včetně zhoršení vstřebávání živin. Takže pokud jste sportovec a denně se snažíte naplnit svůj příjem bílkovin a sacharidů a zároveň jste překyselení, v podstatě jen zvyšujete v těle množství nestravitelných a tedy toxických látek - byť by to původně byl super kvalitní steak.
Pár tipů, jak si v praxi poradit s odkyselením najdete např. v článku Odkyselení a voda.
Autor: Michaela Matějčková