Mléko a náš organismus
Vynecháme-li informace o tom, jakým způsobem je se zvířaty v tomto (a nejen tomto) průmyslu zacházeno a budeme dělat, jako že to nevíme.
Existuje zřejmě mnoho důvodů, proč jsou někteří z nás milovníky mléka.
Pokud vám mléko chutná, a nepociťujete žádné zdravotní nepříjemnosti, v podstatě nemá cenu cokoliv řešit. A vycházíme-li z toho, že když cokoliv konzumuji s láskou a proto, že mě to naplňuje štěstím, pravděpodobně mi to ublíží výrazně méně, než když při oné konzumaci trpím výčitkami svědomí, je vlastně konzumace mléka pro vás v pořádku tak, jak je.
Většinou jsou však ale dva hlavní důvody, proč lidé konzumují mléko.
První jsme zmínili již výše - tedy, že vám chutná a druhý, dost ošemetný je ten, že mléko obsahuje vápník a jiné zdravé látky pro náš organismus. Tedy pijeme ho pro zdraví.
Pokud tedy patříte do kategorie druhé, zpozorněte v dalším čtení. Při výběru, zda pít či nepít mléko se vyplatí věnovat pozornost těmto zásadním bodům.
Vlastnosti a zpracování mléka:
- Mléko není pití, ale jídlo (pro mláďata krav), stejně jako každé jiné mateřské mléko. Vycházejme tedy z toho, že je od přírody uzpůsobeno trávicímu traktu daného druhu. Z toho vyplývá totiž jedna důležitá věc, že lidský organismus nedokáže kravské mléko kvalitně vytrávit a díky tomu vytváří v našich střevech hlenitý šlem, který nám zevnitř "obalí" střeva a činí je tak nepropustnými pro živiny, které přijímáme ve stravě.
- Z toho vyplývá další bod - mléko by se mělo vždy konzumovat samostatně , ne jím "zapíjet" jídlo. Taoističtí mistři to popisují asi tak, že když sníte např. vaše oblíbené pečivo a zapijete mlékem, mléko danou potravu opět "obalí" šlemitou hmotou a tudíž absolutně znemožní vytrávení pozřeného jídla. Tím tělo zatěžujeme, protože má najednou v trávicím traktu cosi, co nedokáže vytrávit, a tak se snaží ho zpracovat a uklidit, ale tím, že jsme tělu místo živin potřebných k výkonu práce dodali "jen nepořádek", který se snaží zneškodnit, jistě chápete, že v tu chvíli jste se rozhodně "nenajedli".
Průmyslový způsob zpracování mléka
Pasterizaci mléka si v podstatě můžeme představit jako převaření mléka, čímž se zbaví mléko životně důležitých enzymů. Tyto enzymy pomáhají v těle dovézt vápník obsažený v mléce do našich buněk.
Zároveň se z mléka odstředí tuk (ten tuk, v němž se nacházejí výživné látky, pokud tam nějaké jsou) a zbude jen jakási vápenitá voda. Tato vápenitá voda, neobsahující enzymy, které by vápník dovedly do kostí a jiných důležitých částí organismu, se doplní jakýmkoliv olejem, abychom vytvořili naše oblíbené, plnotučné, nebo polotučné mléko.
Čili opravdu to, co si kupujeme v obchodě a složitě dovážíme domů v dobré víře, co pro sebe neděláme je jen bílé cosi, nikterak využitelné pro náš organismus. Možná se v tuto chvíli vyplatí spočítat si, zda raději tyto výdaje neušetřit a neinvestovat je např. do kvalitního doplňku stravy s přírodním a vstřebatelným vápníkem.
Autor: Michaela Matějčková