ZAŽÍVÁNÍ
Není náhodou, že si my Češi neseme prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Důvodem tohoto onemocnění může být nezdravý životná styl, stravovací návyky, nedostatek pohybu ale i kouření. K prevenci velmi kvalitně přispívá změna stravovacích návyků a to třeba na tzv. Středomořskou stravu. Ta obsahuje hodně ryb, zeleniny a ovoce. Pravdou je, že středomořský jídelníček obsahuje i červené víno, takže se nemusíte bát že byste už nemohli nikdy hřešit. Naopak červené víno obsahuje tzv. Fenolické látky. Mezi ne patří například resveratrol. Tato i mnoho dalších obsažených flavonoidů působí jak antioxidanty které dokáží zabraňovat kornatění tepen a vzniku trombóz.
Faktorem hrajícím roli při onemocnění tlustého střeva může být vláknina. Vláknina se nachází v rostlinách (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky). Její výhodou je kromě pozitivní funkce na trávicí trakt i fakt, že nemá téměř žádnou výživovou hodnotu a působí jako prebiotikum. Díky vysokému počtu nemocných tlustého střeva v ČR můžeme zcela jasně říci, že máme velký nedostatek vlákniny. Doporučené množství vlákniny je kolem 30g pro ženy a 35g pro muže.
Vlákninu nalezneme na trhu ve formě rozpustné a nerozpustné. Rozpustná vláknina způsobí bobtnání ve vodě. Tím docílí navýšení objemu tráveniny a usnadní pohyb tráveniny v trávicím traktu. Dlouhodobě dokáže snižovat obsah LDL cholesterolu. Naopak nerozpustná vláknina váže látky na svůj obsah a naše střeva lidově „kartáčuje“. Vyčistí nám střevo i od toxických látek. Zdroj této vlákniny nalezneme například v semenech, ořeších nebo ovoci.
Vláknina:
- udržuje střeva v pořádku (snižuje průjem a zabraňuje zácpě)
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při hubnutí
- snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
- snižuje riziko rakoviny konečníku