Miso
Miso je původem z Japonska.
Dle dlouhodobých výzkumů se zjistilo, že na sebe váže těžké kovy, které máme v organismu a tím se stává velmi silným pomocníkem v prevenci proti rakovině, srdečním chorobám a také leukémii, protože látky, které obsahuje se podílejí na detoxikaci krve.
Miso je velmi uznávanou potravinou pro podporu zdraví a pochází z Dálného Východu. Dnes ji však už běžně koupíme v obchodech se zdravou výživou i u nás.
Účinky:
Jedná se o fermentovanou pastu ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí. Tedy "upravenou" za pomoci kvašení či rozkladu.
Obsahuje esenciální aminokyseliny, některé vitamíny a minerály.
Nepasterizované miso je cenným zdrojem enzymů, napomáhá tak při trávení.
Při denní konzumaci by miso mělo pomáhat při snížení hladiny cholesterolu, zlepšovat kvalitu krve a rušit účinek některých karcinogenních látek.
Druhy:
Miso můžeme rozdělit na několik druhů - vždy dle způsobu výroby. Buď ho lze vyrobit pouze ze sójových bobů nebo smísit sóju a obilí. Např. rýže, či ječmen se v první fázi nejprve uvaří a je nutno je naočkovat fermentační kulturou. Teprve následně jsou smíchány s vařenou sójou a solí. Směsi zrají v cedrových kádích.
Můžeme takto vytvořit několik druhů misa. Nejsvětlejší varianta se vyznačuje svou lehkostí, oproti tomu nejtmavší svou tuhostí.
Pro vaši představu, např. světlé sladké miso má velké procento škrobů a bakterií, které pomáhají střevní mikroflóře a zraje jen 2 - 8 týdnů. Oproti tomu např. ječmenné, nebo rýžové miso obsahuje více soli a méně sóji a bakterií. Doba fermentace rýžového misa je 2 - 3 roky v chladném prostředí. Nejtmavší je miso vyráběné pouze ze sóji a je pikantní. Díky přírodnímu procesu fermentace se bílkoviny ze sóji přeměňují na aminokyseliny a mastné kyseliny. Při zrání se uvolňuje tmavá omáčka, kterou známe jako tamari či shoyou.
Pokud si však pořídíte miso vyráběné průmyslově, nemůžete počítat s jeho léčivými účinky. Procesy výroby probíhají zcela odlišným způsobem.
Použití:
Přidává se do jídel až na závěr, aby se dlouho nevařilo. Zvýrazňuje chuť, používá se tedy pouze v malých dávkách a necháme 3 - 4 minuty rozležet. Na jednu porci počítejte množství asi tak čtvrt čajové lžičky. Miso vždy rozpustíme ve vodě (stačí trošku) a potom používáme jako dochucovadlo.
Sladké miso se nejčastěji používá jako náhrada margarínu či mléka do obilných kaší, nebo krémových polévek, či zeleninových vývarů a mohou ho konzumovat děti od 6 měsíců věku.
Tmavé miso je vhodnější do polévek a luštěninových jídel, či na ochucení omáček.