Jak funguje tenké střevo
Jak funguje tenké střevo
Tenké střevo (na obrázku ta světlejší část) je ta "část těla", mezi žaludkem a tlustým střevem, kde dochází k intenzivnímu trávení potravy, kdy se jednotlivé živiny z potravy (bílkoviny, tuky a sacharidy) štěpí na jednodušší složky a následně k jejich vstřebávání do krevního oběhu. Aby se krví dostaly živiny do celého těla.
Tenké střevo se skládá ze tří částí:
- Dvanáctník - do nějž ústí vývody slinivky břišní (ten přivádí do tenkého střeva pankreatickou šťávu) a žlučovod (transportuje do tenkého střeva žluč z jater)
- Lačník
- Kyčelník - ústí do tenkého střeva
Vnitřní strana tenkého střeva má tzv. klkovitý povrch. Těmito klky jsou vstřebávány živiny do krve. Proto je potřeba udržovat klky v čistotě, aby skrze ně bez problému procházely živiny.
A jak to zhruba probíhá?
Částečně natrávená potrava z žaludku se po malých dávkách dostává do dvanáctníku. Svalovina vykonává peristaltické pohyby (posun tráveniny) a kývavé pohyby (promíchávání tráveniny). Trávení napomáhají také střevní šťáva (ta je mírně zásaditá, aby neutralizovala kyselou tráveninu ze žaludku) a pankreatická šťáva. Významným pomocníkem je zde také žluč. Ta je přiváděna žlučovodem z jater (pomáhá trávení tuků). Po natrávení potravy nastává fáze vstřebávání, kdy jednotlivé látky vzniklé štěpením procházejí přes střevní stěnu do krevního oběhu.
Co tedy potřebuje naše tenké střevo:
- Kvalitní, lehce vstřebatelnou a správně kombinovanou stravu.
- Dostatek vlákniny a vody pro udržení klků na vnitřní straně stěny tenkého střeva v čistotě a maximální vstřebatelnosti.
- Klid a pohodu pro vstřebávání.
Pokud je to možné, vynechejte nebo výrazně snižte přísun těchto potravin:
- mléčné výrobky - dovoleny jsou jen ZÁKYSY
- maso a masné výrobky, včetně vývarů z masa
Oproti tomu je velmi vhodná konzumace např. ryb, mořské zeleniny a řas, zeleninových vývarů (ideálně ze sezónní kořenové zeleniny) a je velmi vhodné zvýšit příjem česneku a cibule.
Jak poznám, že moje tenké střevo potřebuje pomoc?
Ukazatelem zdraví našeho tenkého střeva je vnitřní strana dolního rtu.
Pokud máme např. zduřelou vnitřní stranu dolního rtu, značí to zduření tenkého střeva a překyselení. Dalším znakem, kdy poznáme, že naše tenké střevo je přetížené můžou být např. potíže s ramenem, loktem a vnitřní bolestí ruky. (stejně jako u srdce - jsou to párové orgány)
Jak ovlivňuje stav tenkého střeva naši náladu a výkon?
V případě, že máme oslabené tenké střevo, s největší pravděpodobností se budeme pitvat v problémech a nevyřešitelných situacích a budete mít nutkání VŠECHNO POCHOPIT - nejlépe hned. V podstatě by se dalo říci, že nejsme ochotni přijmout život a situace, které přináší, tak jak jsou. Bez vysvětlení.