Zažívací problémy občas postihnou každého z nás, těhotné a děti nevyjímaje, a tak je dobré vědět, jak si s pálením žáhy, plynatostí, zácpou nebo průjmem poradit. A také co je vhodné mít v lékárničce, aby nás zažívací problémy zbytečně nezaskočily. V článku najdete i tipy na vhodné potraviny.
Zejména v době prázdnin a dovolených snadněji uděláme dietní chybu, ať už v podobě přejedení nebo konzumace některých nevhodných potravin. Ta se nám pak vymstí v podobě některého z dále uvedených problémů.
Ani ve všedních a pracovních dnech ale nejsme vůči zažívacím potížím imunní. Naopak počet lidí s problematickým zažíváním stále stoupá. Příčinou může být např. zvýšený stres, nepravidelná strava, nedostatek pohybu nebo nedodržování pitného režimu.
Co tedy můžeme udělat pro prevenci a jak již vzniklé zažívací problémy řešit?
PÁLENÍ ŽÁHY je způsobené překyselením žaludku - vniká vracením kyselých žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Příznakem je pálivá bolest vzdadu na prsou a kyselé říhání.
Pro prevenci je nejdůležitější změnit některé stravovací návyky, které k překyselení a pálení žáhy přispívají. Často pak potíže po krátké době zmizí:
- jezte v klidu, v rozumných dávkách a pravidelně (4 -5 x denně)
- jídlo dobře rozžvýkejte a vypijte dostatečné množství vody, ale až po jídle (nepomáhejte si při polykání zapíjením tekutinou)
- vyvarujte se kávy (nahraďte např. zeleným čajem), alkoholu, cigaret, sladkostí, těžko stravitelných, příliš kořeněných a pálivých jídel
- omezte také čerstvé pečivo, sycené limonády a extrémně horké nebo příliš studené potraviny a nápoje
- naopak do jídelníčku přidejte potraviny s vysokým podílem vlákniny, kysané mléčné výrobky, rostlinné oleje, kořenovou zeleninu, bílá masa a ryby
Tipy na vhodné potraviny:
BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA - šťáva ze syrových brambor působí silně zásaditě a pomáhá uklidnit překyselený žaludek. Nejlépe si ji připravíte sami v odšťavňovači.
KURKUMA - koření jasně žluté barvy - působí proti pálení žáhy a dodává energii.
ZÁZVOR - čistí tělesné šťávy a působí proti pocitu přeplněnosti, pálení žáhy a nadýmání.
KEFÍR - je zásaditý, neutralizuje žaludeční kyselinu a obsahuje velké množství vitaminu B.
NADÝMÁNÍ A PLYNATOST
Jedná se o hromadění plynných bublin ve střevě, většinou vyvolané neúplným trávením. Příčinou mohou být některé nadýmavé potraviny, ale také např. alergie nebo záněty střeva.
V rámci prevence je nejlepší vyhnout se potravinám, které nám nadýmání způsobují. Zvláštní pozor by si měly dát také kojící maminky, protože jejich jídelníček může způsobit nadýmání kojenců.
Mezi nadýmavé potraviny patří zejména luštěniny a některé druhy zeleniny, zvláště kapusta, květák a kedlubny.
Pokud je nadýmání způsobené špatným trávením bílkovin, může pomoci vitamin B6 (pyridoxin), vitamin D a vápník. Důležité tedy je pobývat denně alespoň půl hodiny na čerstvém vzduchu (vitamin D se tvoří v kůži slunečním světlem). Je dobré také vědět, že kouření a užívání antikoncepčních pilulek ničí pyridoxin.
Tipy na vhodné potraviny (nebo jejich úpravu):
KUCHYŇSKÁ SŮL - může pomoci při nadýmání kojenců (trošku do kojenecké láhve). U dospělých přidat více do jídla nebo sníst solenou okurku.
PIVOVARSKÉ KVASNICE - povzbuzují trávení, podporují vyplavení slin.
HEŘMÁNKOVÝ ČAJ S LÉKOŘICÍ - 2 čajové lžičky heřmánkových květů přelijete šálkem vařící vody a necháte 10 min. louhovat, pak v čaji rozpusťte 20g lékořice.
ROOIBOS - je osvědčený proti "tříměsíční kolice" kojenců, dětem chutná víc než anýz, fenykl a kmín.
Některé druhy zeleniny ztratí svoji nadýmavost, když je před požitím několikrát zmrazíme (např. růžičková kapusta).
ZÁCPA neboli obstipace znamená, že se nedaří vyprázdnit stolici, která pak v tlustém střevě mění svou konzistenci a tvrdne. Může mít mnohočetné příčiny, nejčastěji vzniká v důsledku psychických faktorů nebo špatnou životosprávou. Jedná se zejména o nevyváženou stravu s malým množstvím vlákniny a příliš velkým množstvím cukru, výrobků z bílé mouky, konzervovanými produkty a nedostatečným pitným režimem. Pokud navíc nemáme ani dostatek pohybu, může být následkem zácpa.
V prevenci je tedy důležité zejména pít hodně tekutin a dostatečně se pohybovat na čerstvém vzduchu.
U miminek je prevencí zácpy kojení, protože kojené děti zácpou netrpí (mateřské mléko je dokonale přizpůsobené malým lidským střevům). Pokud miminko živíte uměle, kontrolujte vyměšování miminka, protože uměle živená miminka mohou zácpu dostat.
Tipy na vhodné potraviny:
PŠENIČNÉ OTRUBY - Otruby z ovsa nebo pšenice, které se před použitím nechají naboptnat ve vodě, aktivují díky svému podílu vlákniny trávení přirozeným způsobem.
LNĚNÉ SEMÍNKO - Je možné ho rozdrcené např. přidat do skleničky džusu vyrobeného z čerstvéh ovoce a vypít.
KYSELÉ ZELÍ - Díky kvašení kyselinou mléčnou je vhodné ho užívat na udržení zdravých střev. Před snídaní si dejte 2 - 3 lžíce kyselého zelí.
SUŠENÉ ŠVESTKY - Některé sušené ovoce aktivuje zažívání, zejména švestky, ale i fíky, meruňky, datle a také rozinky.
Pokud máte zácpu spojenou se silnými bolestmi břicha, vyhledejte rychle lékaře!
Důsledkem chronické zácpy mohou být také hemoroidy.
PRŮJEM - hlavní příčinou bývá infekce, původcem především strava. Příčinou může být i zánět střev nebo alergie.
Prevence spočívá v dodržování hygienických zásad (mytí rukou, řádné omývání ovoce a zeleniny, opatrnost při manipulaci se syrovým masem - nepoužívat stejné prkénko na ostatní potraviny). Dále je důležitá dostatečná tepelná úprava potravin. Zejména na cestách se vyhýbejte prodejnám s občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost, nepijte vodu z vodovodu, ani žádné nebalené nápoje.
MYSLETE NA REHYDRATACI!
Zejména při průjmových onemocněních, ale také při zvracení a horečce je nutné zejména u dětí zajistit dostatečný přísun tekutin, aby nedošlo k dehydrataci! Ta může být životu nebezpečná.
Tyto stavy jsou obzvlášť nebezpečné zejména pro ty nejmenší, kde nejsou dostatečně vyvinuté kompenzační mechanismy pro udržení rovnováhy vnitřního prostředí. Někdy i zdánlivě malé ztráty mohou vyústit v metabolický rozvrat s následným poškozením vnitřních orgánů. Proto je nutné myslet na včasnou rehydrataci (léčebný postup, jehož úkolem je nahradit ztracené množství tekutin, solí a živin do organismu).
K rehydrataci dětí není vhodné při průjmu používat colu, ovocné šťávy nebo čaje.
Tipy na vhodné potraviny:
JABLEČNÁ KAŠE SE ŠALVĚJÍ
Šalvěj uvolňuje podrážděné střevní svaly, její tříslovina poskytuje střevu přirozenou ochranu, disponuje i antibiotickou látkou, působící mimo jiné i proti Escherichia coli (hlavní původce průjmu).
Příprava: Oloupejte 2-3 sladkokyselá jablka, vyjměte jaderník a rozvařte s troškou vody na kaši, pak přidejte 1 čajovou lžičku medu, 1 lžičku rozdrcené šalvěje, polévkovu lžíci másla a na špičku nože červené papriky. Zamíchejte a nechte asi 10 min. louhovat.
ČERNÝ ČAJ SE SKOŘICÍ
Skořice zastavuje průjem a současně působí antibioticky na četné střevní bakterie.
Příprava: 1 čajovou lžičku černého čaje a 1/4 tyčinky skořice přelijte cca 200 ml vařící vody. Nechte asi 5 min. louhovat a přeceďte. Pijte 3 šálky denně.
KEFÍR SE ŠŤÁVOU Z RYBÍZU
Účinný recept proti zánětu střev.
Smíchejte 150 ml kefíru s 50 ml šťávy z rybízu. Nápoj si můžete posypat strouhanými ořechy nebo mandlemi. Pijte denně tři skleničky.
Léčivé prostředky nekombinujte. Z rostlinných přípravků si vyberte vždy jen jeden (je důležité střevo šetřit).
Je potřeba také hodně pít, protože průjem způsobuje velkou ztrátu tekutin (ale žádné slazené a barvené nápoje nebo kolu). Zejména u malých dětí a starších lidí je velmi důležitá intenzivní rehydratace...
Pozor! Pokud je průjem doprovázen horečkou nebo se ve stolici objeví hlen nebo krev, vyhledejte lékaře! Stejně tak pokud průjem trvá déle než den. U malých dětí a starých lidí je vhodné přivolat lékaře hned.
Zdroj:
AZ RODINA.cz - informační portál (nejen) pro rodiče, www.azrodina.cz
14.8.2014
Trávící potíže představují velkou skupinu zdravotních problémů, které nám běžně znepříjemňují život. Dá se tam řadit nechutenství, nadýmání, zácpa či průjem. V řadě těchto potíží, obzvláště mírnějšího charakteru nemusíme hned sahat po lécích, ulehčit může i pití bylinkových čajů, které můžeme někdy pít samostatně, někdy se vyskytují ve směsích.
V tomto článku se zmíníme o některých z nich, v souvislosti s jejich účinky na trávící potíže uvedeme v některých případech i další pozitivní působení na náš organismus, protože řada z nich se může objevit v různých čajových směsích s jiným zaměřením.
Na začátek bych uvedl několik charakteristik obsažených látek v léčivých rostlinách, se kterými se můžete setkat – pro začátek uvedu silice, hořčiny a třísloviny.
Silice jsou etherické oleje, které jsou těkavé ve vodě nerozpustné, jsou to látky, které mají hořce olejovou chuť. Pro svoje působení na organismus našly uplatnění ve výrobě léčiv. Hořčiny jsou podle obecné definice hořké rostlinné látky mající různou chemickou strukturu. Dráždí chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a vůbec obecně zlepšují trávení. Třísloviny neboli taniny jsou podle složení polyfenoly, které mají trpkou a svíravou chuť. Jejich charakteristickým rysem je, že sráží proteiny neboli bílkoviny, svoje uplatnění našly v léčbě průjmů. A nyní k jednotlivým bylinkám.
Fenykl (Foeniculum vulgare)
Fenykl, z něhož se používá plod, je hlavně užitečný pro své účinky mírnící nadýmání. Dále podporuje trávení, správnou činnost střev, ale také tvorbu mateřského mléka (proto se s ním můžeme setkat ve směsích pro kojící matky). Působí i mírně spasmolyticky, což znamená, že mírní křeče, což pomáhá při nadýmání. Jako hlavní účinné složky obsahuje silice, což se rovněž projevuje tím, že díky nim napomáhá zlepšovat vykašlávání. Dále obsahuje furanokumariny, mastný olej a cukry. Fenykl se například vyskytuje v přípravku Astofresh.
Lípa srdčitá (Tilia cordata)
Z lípy srdčité se sbírá květ. Je známa díky obsahu silic a slizů pro své přiznivé působení při nemocech dýchacích cest. Dále obsahuje třísloviny a glykosidy. Důležité je, že pomáhá zlepšovat trávení. Také se používá pro lepší vypocení při nachlazení a horečce. Zvyšuje také vylučování moči. Odvar z květu lípy se dá použít i zevně, jako kloktadlo či přísada do koupele. Lípa se objevuje v přípravku Terezia Company denní krém.
Len setý (Linum usitatissimum)
Při zácpě je velmi užitečné semeno lnu setého. Díky obsahu slizů se dá velmi dobře použít jako šetrný prostředek ke zlepšení tohoto nepříjemného problému. Ze semen se připraví odvar, který se nechá určitou dobu, zhruba dvě hodiny vyluhovat, pak se zamíchá a vypije, maximálně jeden šálek denně. Len můžeme najít v přípravku Fiber star.
Máta peprná (Menthae piperitae)
Velmi známá při trávicích potížích je i bylinka máta peprná, používá se z ní nať a list. Čaj z máty pozitivně ovlivňuje zažívání, protože kladně působí na vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Jeho charakteristickou chuť mu dává hlavní složka, menthol. Dále máta peprná obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, triterpeny a organické kyseliny. Mátu například nalezneme v produktu Borůvková směs.
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
I když je meduňka lékařská známá pro své dobré zklidňující účinky, pomáhá také při nadýmání a rovněž i migrénách, bolestivé menstruaci či u chronických zánětů žlučníku. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a další. Výtažek z meduňky je v přípravku nervamin.
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Další bylinkou je řepík lékařský, kde se používá nať. Řepík podporuje zažívání a dále správnou činnost jater, žlučníku a střev. Působí i protizánětlivě a hojivě, proto se dá použít jako obklad či koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách či popáleninách. Dá se použít i jako kloktadlo. K hlavním účinným složkám patří flavonoidy, triterpeny, silice a další. Řepík je například obsažen v přípravku Detoxin.
Senna (Cassia senna)
Při léčbě zácpy je také velmi oblíbená bylinka senna, kde se používají listy či lusky. Je třeba mít na paměti, že čaj z lusků je silnější než čaj z listů. Dále je třeba mít na mysli, že čaj ze senny je třeba užívat pouze příležitostně, protože se jedná o tzv. kontaktní projímadlo (působí tak, že dráždí stěnu střevní a dojde k vyprázdnění) a tudíž při častém užívání dojde ke snižování účinku a vytvoření návyku na toto projímadlo, což se bohužel objevuje u řady žen, které se snaží za každou cenu zhubnout. Z účinných látek obsahuje flavonoidy, glykosidy, minerální látky a další. Ve projímavých směsích se může objevovat například s chaluhou, černým bezem či břízou.
Mateřídouška (Thymus serpyllum)
Při plynatosti a kolikách může pomoci čaj z mateřídoušky, kde se sbírá nať. Dále mateřídouška podporuje vylučování žaludečních šťáv a obecně podporuje zažívání. Z obsažených látek lze uvést silice (které ji dodávají charakteristickou vůni), třísloviny, hořčiny a flavonoidy.
Na závěr se ještě zmíníme o možnosti uplatnění léčivých rostlin u průjmu. Zde se nepoužívají jednotlivé bylinky, spíše jejich směsi. Jsou to léčivé rostliny s obsahem tříslovin, flavonoidů či silic, které chrání sliznici žaludečního traktu, působí protizánětlivě a uvolňují křeče. Z těchto rostlin lze uvést heřmánek, šalvěj, mátu, lékořici či toten krvavec.
Nakonec bych jen obecné upozornění – v případě vážnějších zdravotních stavů je třeba jejich uživání pečlivě zvážit, eventuelně se poradit s lékařem. Jako příklad lze uvést například neprůchodnost střev, kdy by se léčivé rostliny neměly vůbec užívat. Redukční směsi s projímavým účinkem by se neměly užívat v období kojení, těhotenství a u osob s onemocněním srdce a ledviny doprovázených otoky. Z dalších nemocí lze uvést akutní formy žaludečního kataru, překyselení žaludku, pálení žáhy, pocit plnosti žaludku, čerstvý vřed dvanáctníku nebo žaludku, Crohnova choroba, těžké poškození jaterních funkcí, přecitlivělost na některou složku přípravku (kromě posledního upozornění, které je obecné, toto platí hlavně u směsí, určených pro léčbu zažívacích potíží, kde lze z uvedených bylin nalézt fenykl, řepík, heřmánek nebo mátu).
09.04.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
Zdroj: www.celostnimedicina.cz