Oblíbené články

image

SPOLUPRÁCE Alternativní medicíny

PŘIDEJTE SE K NÁM ...

image

PORADNA

Rádi Vám pomůžeme najít vhodné řešení zdravotních potíží...

image

Nový seznam nemocí

Přehledný seznam všech běžných nemocí.
 
  • ZAPPER CENTRUM

    ZAPPER CENTRUM

    Produkty a služby alternativní medicíny

    Měření a diagnostika

    Široká nabídka přístrojů a doplňků stravy

    Frekvenční a plazmové generátory, měřicí a diagnostické přístroje

    Odborné poradenství a individuální přístup

     

     

    Přečtěte si více
  • Alternativní medicína CZ

    Alternativní medicína CZ

    AlternativníMedicína.cz je zpravodajský a poradenský server pro odborníky i širokou veřejnost zaměřený na zdraví. Společně s lékaři, terapeuty, poradci a léčiteli hledáme a předkládáme nejnovější poznatky z praxe, které přinášejí kvalitní řešení na zdravotní problémy, které vás trápí.

    Těšíme se na vaší cestu ke zdraví a je naším posláním vám pomáhat pomocí kvalitních informací.

     

     

    Přečtěte si více
  • Revoluce v léčení všech nemocí

    Revoluce v léčení všech nemocí

    "Revoluce v léčení všech nemocí" je nejznámější kniha paní Huldy Clarkové. V knize popisuje příčiny všech nemocí a předkládá řešení včetně kazuistik ze své praxe.        Mezi hlavní 2 příčiny považuje:

    Parazity, na které platí elektronická a herbální léčba a

    Nečistoty, u kterých je nejjednodušší léčba se jim vyhnout.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • Produkty pro zdraví a pohodu

    Produkty pro zdraví a pohodu

    V dnešní době je na trhu spousta kvalitních produktů pro zdraví, ale je mezi nimi i mnoho takových, které vás směrem ke zdraví příliš neposunou a pouze se vydáte z peněz.

    Testujeme a představujeme kvalitní produkty pro trvalé a zářivé zdraví. Pokud máte nějaký tip, dejte vědět.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Výchozí
  • Název
  • Datum
  • Náhodně

Alternativní a celostní medicína

ROUPI

Popis infekce roupy


Onemocnění je parazitární infekce. Vyvolává jej červ jménem Enterobius (synonymum Oxyuris) vermicularis. Žije v tenkém i tlustém střevě člověka.

Onemocnění je výhradně lidské a nejčastěji postihuje děti předškolního a školního věku. Je to nejčastější původce střevních parazitárních chorob u nás.

Parazit je bělavé barvy, má vřetenovitý tvar a dosahuje velikosti u dospělého samce 2-5 mm, u samiček až 8-13 mm. Dospělci přežívají ve střevě tím, že se přichycují na výstelku střeva (sliznici) speciálními přísavkami. Oplodněné samice naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc), cestují směrem ven z těla přes konečník k řitnímu otvoru, kde na kůži v jeho okolí svá vajíčka uloží. Vajíčka totiž potřebují k dozrání přítomnost kyslíku, který ve střevech není. Samice pak umírají.

K nákaze dochází požitím vajíček roupů. Nejčastěji se vajíčka dostanou do úst prsty, které přišly do styku s řitním otvorem, a vajíčka se na ně nalepila. Tak v podstatě dochází k tzv. autoinfekci (nákaza sama sebe), kdy vzniká začarovaný kruh.

K nákaze může dojít i nepřímo, kdy se vajíčka dostanou na nějaký předmět, například hračku nebo ložní prádlo, mohou se přenést i prachem a nakazí se i jiné osoby.

Z vajíček se ve střevě vylíhnou larvy, z kterých se vyvinou dospělí jednici, schopní klást vajíčka.

Rizikové faktory infekce roupy

Onemocnění postihuje nejvíc děti, proto můžeme říci, že dětský věk je sám o sobě rizikovým faktorem. Asi nejhlavnějším rizikem je přítomnost nákazy v dětském kolektivu, dále špatné hygienické návyky, oslabená imunita.

Prevence infekce roupy

Základem je dodržování hygienických pravidel, zejména mytí rukou po použití toalety a před každým jídlem, nekousání si a stříhání si nehtů nakrátko.

Pokusit se omezit škrábání konečníku a každé ráno se sprchovat, aby se odplavila vajíčka nakladená přes noc.

Patří sem také častá výměna ručníků, osobního spodního i lůžkového prádla a pyžama za čisté. Mělo by být vyvařené a vyžehlené, vysoké teploty zabíjejí vajíčka. Vajíčka jsou citlivá i na denní světlo, proto při každém probuzení by se měli roztáhnout závěsy na oknech.

Protože vajíčka přežívají ve vnějším prostředí i tři týdny, je potřebné v obytných i společenských místnostech pravidelně odstraňovat prach vysavačem nebo za vlhka.

Také omezení konzumace sladkostí a upřednostňování zeleniny je jedním z preventivních kroků. Roupy totiž pro svoje přežití potřebují cukr.

Důležité je také včasné zjištění nákazy v kolektivu a její léčení, aby se zamezilo rozšíření infekce na další jedince.

Příznaky a projevy infekce roupy

Příznaky nemusejí být vůbec nebo jen lehce vyjádřeny, když je infekce mírná. Naopak masívní nákaza (objevuje se přibližně dva týdny po požití vajíček) se projevuje především úporným nepříjemným svěděním v oblasti řitního otvoru. Svědění je vyvoláno ukládáním vajíček. Samice je nejraději ukládají v teplém a klidném prostředí, proto k tomu dochází nejčastěji v noci, během spánku.

Úporné svědění v noci tak vede k nespavosti, neklidu, neurotickým poruchám. Děti jsou tak přes den nevyspalé a nervózní.

U dívek a žen se mohou vajíčka dostat i do vagíny nebo močového měchýře. Projevuje se to svěděním vagíny, vulvy, někdy i přítomností vaginálního výtoku a příznaky zánětu močového měchýře (obtížné bolestivé močení provázené řezáním a pálením-dysurie, zvýšená teplota, únava).

Následkem škrabání vznikají na kůži škrábance, oděrky, ekzémy. Kůže se může až zanítit a hnisat.

Z celkových příznaků bývají přítomné zvýšené teploty, nevolnost, nechutenství se ztrátou hmotnosti, nadýmání, bolesti břicha různě po celém břichu. Někdy mohou bolesti napodobovat zánět slepého střeva.

Vyšetření infekce roupy

Nejdřív se vychází z anamnézy s popisem hlavních příznaků. Základním vyšetřením pro diagnózu onemocnění je přímý průkaz vajíček roupů. Ideální metodou je u dětí tzv. Grahamova metoda, kdy se na konečník otiskne průhledná lepicí páska, která se pak přelepí na podložní sklíčko a může se přímo mikroskopovat.

U dospělých je lepší odběr vajíček skleněnou Schueffnerovou odběrovou tyčinkou. Pro lepší záchyt vajíček se doporučuje vyšetření provést co nejdřív po probuzení, protože mytí nebo defekace mohou vajíčka odstranit.

Vyšetřit se může také vzorek stolice.

Léčba infekce roupy

K léčbě známe několik spolehlivých přípravků. Jedním z nich je Pyrvinium, což je volně prodejný lék. Podává se jednorázově. Už po jednom podání obvykle vyhubí všechny červy, má 95% úspěšnost. V odstupu 3 až 4 týdnu se léčbu doporučuje ještě jednorázově zopakovat, pro zabezpečení optimální účinnosti.

Důležité je provést léčbu také u všech členů rodiny či kolektivu.

Dalšími účinnými přípravky jsou preparáty mebendazolu, nebo albendazolu. Také tady je léčba dvoufázová, s druhou dávkou po přibližně 4 týdnech.

Je důležité upozornit, že farmakologická léčba je sama o sobě účinná, ale úplné vyléčení se neobejde bez spolupráce pacienta ve smyslu dodržování hygienických standardů. Tzn. mytí rukou po toaletě, před každým jídlem, důkladné mytí celého těla, hlavně konečníku, stříhání nehtů na krátko, nekousat si nehty. Důležité je také časté střídání ručníků, osobního a ložního prádla.

Vajíčka jsou velice citlivá na vysoké teploty, spolehlivá metoda jejich ničení je proto řádné vyvařování prádla a hlavně žehlení. Významná je častá desinfekce toalety, umývadla, psacího stolu, klávesnice. Pravidelné odstraňování prachu.

Jak si mohu pomoci sám

Kromě dodržování hygienických zásad zmíněných v léčbě je známo několik lidových rad. Patří sem konzumace česneku či mrkve. Hodně lidí doporučuje také kyselé zelí, poupata pelyňku.

Rozhodně prospět může snížená spotřeba bílého rafinovaného cukru a naopak velká konzumace celozrnných obilnin, zelené listové zeleniny. Má pozitivní vliv jak na léčení parazitů, tak v prevenci před nimi.

K úlevě od úporného svrbění je doporučována teplá koupel s půl hrnkem stolní soli, nebo aplikace masti s oxidem zinku do okolí konečníku.

Komplikace infekce roupy

Pokud se roupy neléčí, může se infekce dál rozvinout a objeví se průjmy, neprospívání z malabsorpce (nedostatečné vstřebávání živin z trávicího traktu), noční pomočování (enuresis), svědění genitálu, vaginální výtok, který může být spojen s drážděním kůže v okolí vulvy a vznikem vyrážky.

Při postupu červů výš pohlavním ústrojím žen a dívek, mohou následkem zánětu vznikat jizvy v stěnách reprodukčních orgánů.

Při průniku nákazy do močových cest může dojít k zánětu močového měchýře, výjimečně až zánětu ledvin.

I když roupy napodobují zánět slepého střeva, je jejich skutečný podíl při jeho vzniku rozporuplný. Někteří autoři uvádějí, že zánět slepého střeva roupy vyvolat mohou, jiní, že se jim to nikdy nepovedlo prokázat.

 

zdroj: www.vitalion.cz

ŠKRKAVKY

Popis infekce škrkavkou

Škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides) způsobuje onemocnění askaridózu. Latinský název askaridózy je ascariasis.

Je to velmi časté onemocnění, neboť podle Světové zdravotnické organizace ( WHO) je nakaženo škrkavkou přes jedna miliarda lidí. V některých státech se odhaduje, že 50% jejich obyvatel je nakaženo škrkavkou.

Škrkavka je typickým zástupcem hlístic ( latinsky Nematoda). Škrkavka dále patří mezi červy. Škrkavka je 10 až 30 cm dlouhá. Její tělo má nažloutlou nebo narůžovělou barvu. Dospělci škrkavky obývají v klasickém případě tenké střevo člověka. Samičky po oplození kladou velký počet vajíček, které odcházejí se stolicí do vnějšího prostředí.

Ve vnějším prostředí se během dvou až tří týdnů vyvine ve vajíčku larva, a tím se stává vajíčko infekční. V případě pozření vajíčka hostitelem se v jeho střevě líhne larva, která se uvolní a proniká střevní stěnou, kde se dostává do krevního a lymfatického oběhu.

Krví se dostává přes srdce až do plic, z plic vstoupá průdušnicí nahoru do hrtanu a dále do hltanu, kde se po polknutí dostává opět do zažívacího traktu (tenkého střeva). Tenké střevo, což je typická lokalizace dospělců škrkavky dětské, je cílovou stanicí této hlístice.

Škrkavka je kosmopolitní organismus (je rozšířena po celém světě). Žije především v tropech a subtropech, ale běžně ji nacházíme v mírném pásmu. V České republice jsou stále hlášeny případy této infekce. Zajímavostí je, že na praseti parazituje morfologicky neodlišitelný druh Ascaris suum. Oba tyto druhy parazitů jsou pokusně vzájemně přenosné jak na člověka, tak na prase.

Člověk se nakazí škrkavkou při konzumaci potravin a pití nápojů, které jsou kontaminovány infekčními vajíčky. Charakteristické pro tyto vajíčka je, že si uchovávají schopnost infikovat svého hostitele po dlouhou dobu, minimálně po několik měsíců a nevysychají, jako vajíčka jiných parazitů.

Rizikové faktory infekce škrkavkou

Rizikové faktory můžeme odvodit především ze způsobu infekce škrkavkou. Důležitá je hygiena a kultura stravování. Tyto prvky mají zajistit, aby nedošlo ke kontaminaci potravin a nápojů.

Prevence infekce škrkavkou

Účinnou prevencí je zamezit kontaminaci potravin a nápojů. Požívat jen čistou a dobře tepelně upravenou potravu.

Příznaky a projevy infekce škrkavkou

Infekce škrkavkou se projevuje různými příznaky v závislosti na tom, zda larvy migrují tělem nebo zda jsou červi již ve střevě.

Migrující larvy, které se dostávají do plícních kapilár, poškozují plicní alveoly (plícní sklípky). Tato fáze infekce se projevuje lehkými horečkami, kašlem, tvorbou plicních infiltrátů, výskytem krve ve vykašlávaném hlenu, bolestí za hrudní kostí a eosinofilií (zvýšený počet eosinofilních granulocytů, což je typ bílých krvinek).

Počet eosinofilních granulocytů stoupá právě při parazitárních onemocněních.

Migrující larvy se krví mohou dostat do nejrůznějších orgánů a způsobovat tak potíže. Napadenými orgány mohou být ledviny, dále pak mozek, oko, mícha a podobně. Symptomy těchto stavů vyplývají z lokalizace migrujících larev.

Dospělí červi působí při silnějších infekcích koliku ( prudká, záchvatovitá, kolísává v čase - bolest) a další gastrointestinální potíže.

V případě velmi silných infekcí mají červi schopnost pronikat do vývodů žlučovodu a slinivky břišní nebo do slepého střeva. Tímto pohybem mohou vyvolat celou řadu zánětlivých onemocnění. Je to, například, cholecystitida, což je zánět žlučníku, dále cholangitida (zánět žlučových cest), pyogenní jaterní abces (ložisko hnisu v játrech).

Další skupina postižení spočívá v zánětech slinivky břišní a slepého střeva. Při silných infekcích může dojít k tomu, že červi pronikají až do úst nebo do análního otvoru.

Masivní infekce škrkavkami může způsobit obstrukci střeva, což může být život ohrožující stav. V některých případech červi pronikají střevní stěnou a způsobují záněty pobřišnice.

Diagnóza infekce škrkavkou

Diagnózu infekce škrkavkami prokáže lékař tím, že nalezne vajíčka ve stolici.

Léčba infekce škrkavkou

K léčbě se používá několik typů preparátů. Zaprvé se používají benzimidazolové preparáty – mebendazol (firemní název Vermox) a levamizol (Decaris).

Za druhé jsou to tetrahydropyri­midinové přípravky – pyrantel (Combantrin) a pyrazínové léky – piperazin (Helmirazin).

Jak si mohu pomoci sám

Nejúčinnější formou pomoci je prevence, v případě subjektivních potíží vyhledat lékařskou pomoc. Obecně lze doporučit obecné chování nemocného člověka : pobyt na lůžku, klid apod.

Komplikace infekce škrkavkou

Nejzávažnější komplikací je průnik škrkavek do mozku a míchy. Můžou zde vznikat záněty s postižením centrálního nervového systému.

Dále je to tzv. ileus verminosus, což je obstrukce střevní. Takto postižený člověk zvrací, dochází k iontové a vodní nerovnováze, metabolickému rozvratu a případně až ke smrti.

 

Zdroj www.vitalion.cz

ZAŽÍVACÍ OBTÍŽE

Zažívací problémy občas postihnou každého z nás, těhotné a děti nevyjímaje, a tak je dobré vědět, jak si s pálením žáhy, plynatostí, zácpou nebo průjmem poradit. A také co je vhodné mít v lékárničce, aby nás zažívací problémy zbytečně nezaskočily. V článku najdete i tipy na vhodné potraviny.

Zejména v době prázdnin a dovolených snadněji uděláme dietní chybu, ať už v podobě přejedení nebo konzumace některých nevhodných potravin. Ta se nám pak vymstí v podobě některého z dále uvedených problémů.

Ani ve všedních a pracovních dnech ale nejsme vůči zažívacím potížím imunní. Naopak počet lidí s problematickým zažíváním stále stoupá. Příčinou může být např. zvýšený stres, nepravidelná strava, nedostatek pohybu nebo nedodržování pitného režimu.

Co tedy můžeme udělat pro prevenci a jak již vzniklé zažívací problémy řešit?


PÁLENÍ ŽÁHY je způsobené překyselením žaludku - vniká vracením kyselých žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Příznakem je pálivá bolest vzdadu na prsou a kyselé říhání.

Pro prevenci je nejdůležitější změnit některé stravovací návyky, které k překyselení a pálení žáhy přispívají. Často pak potíže po krátké době zmizí:

  • jezte v klidu, v rozumných dávkách a pravidelně (4 -5 x denně)
  • jídlo dobře rozžvýkejte a vypijte dostatečné množství vody, ale až po jídle (nepomáhejte si při polykání zapíjením tekutinou)
  • vyvarujte se kávy (nahraďte např. zeleným čajem), alkoholu, cigaret, sladkostí, těžko stravitelných, příliš kořeněných a pálivých jídel
  • omezte také čerstvé pečivo, sycené limonády a extrémně horké nebo příliš studené potraviny a nápoje
  • naopak do jídelníčku přidejte potraviny s vysokým podílem vlákniny, kysané mléčné výrobky, rostlinné oleje, kořenovou zeleninu, bílá masa a ryby

 

Tipy na vhodné potraviny:

BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA - šťáva ze syrových brambor působí silně zásaditě a pomáhá uklidnit překyselený žaludek. Nejlépe si ji připravíte sami v odšťavňovači.

KURKUMA - koření jasně žluté barvy - působí proti pálení žáhy a dodává energii.

ZÁZVOR - čistí tělesné šťávy a působí proti pocitu přeplněnosti, pálení žáhy a nadýmání.

KEFÍR - je zásaditý, neutralizuje žaludeční kyselinu a obsahuje velké množství vitaminu B.


NADÝMÁNÍ A PLYNATOST

Jedná se o hromadění plynných bublin ve střevě, většinou vyvolané neúplným trávením. Příčinou mohou být některé nadýmavé potraviny, ale také např. alergie nebo záněty střeva.

V rámci prevence je nejlepší vyhnout se potravinám, které nám nadýmání způsobují. Zvláštní pozor by si měly dát také kojící maminky, protože jejich jídelníček může způsobit nadýmání kojenců.

Mezi nadýmavé potraviny patří zejména luštěniny a některé druhy zeleniny, zvláště kapusta, květák a kedlubny.

Pokud je nadýmání způsobené špatným trávením bílkovin, může pomoci vitamin B6 (pyridoxin), vitamin D a vápník. Důležité tedy je pobývat denně alespoň půl hodiny na čerstvém vzduchu (vitamin D se tvoří v kůži slunečním světlem). Je dobré také vědět, že  kouření a užívání antikoncepčních pilulek ničí pyridoxin.

 

Tipy na vhodné potraviny (nebo jejich úpravu):

KUCHYŇSKÁ SŮL - může pomoci při nadýmání kojenců (trošku do kojenecké láhve). U dospělých přidat více do jídla nebo sníst solenou okurku.

PIVOVARSKÉ KVASNICE - povzbuzují trávení, podporují vyplavení slin.

HEŘMÁNKOVÝ ČAJ S LÉKOŘICÍ - 2 čajové lžičky heřmánkových květů přelijete šálkem vařící vody a necháte 10 min. louhovat, pak v čaji rozpusťte 20g lékořice.

ROOIBOS - je osvědčený proti "tříměsíční kolice" kojenců, dětem chutná víc než anýz, fenykl a kmín.

Některé druhy zeleniny ztratí svoji nadýmavost, když je před požitím několikrát zmrazíme (např. růžičková kapusta).


ZÁCPA neboli obstipace znamená, že se nedaří vyprázdnit stolici, která pak v tlustém střevě mění svou konzistenci a tvrdne. Může mít mnohočetné příčiny, nejčastěji vzniká v důsledku psychických faktorů nebo špatnou životosprávou. Jedná se zejména o nevyváženou stravu s malým množstvím vlákniny a příliš velkým množstvím cukru, výrobků z bílé mouky, konzervovanými produkty a nedostatečným pitným režimem. Pokud navíc nemáme ani dostatek pohybu, může být následkem zácpa.

V prevenci je tedy důležité zejména pít hodně tekutin a dostatečně se pohybovat na čerstvém vzduchu.

U miminek je prevencí zácpy kojení, protože kojené děti zácpou netrpí (mateřské mléko je dokonale přizpůsobené malým lidským střevům). Pokud miminko živíte uměle, kontrolujte vyměšování miminka, protože uměle živená miminka mohou zácpu dostat.

Tipy na vhodné potraviny:

PŠENIČNÉ OTRUBY - Otruby z ovsa nebo pšenice, které se před použitím nechají naboptnat ve vodě, aktivují díky svému podílu vlákniny trávení přirozeným způsobem.

LNĚNÉ SEMÍNKO - Je možné ho rozdrcené např. přidat do skleničky džusu vyrobeného z čerstvéh ovoce a vypít.

KYSELÉ ZELÍ - Díky kvašení kyselinou mléčnou je vhodné ho užívat na udržení zdravých střev. Před snídaní si dejte 2 - 3 lžíce kyselého zelí.

SUŠENÉ ŠVESTKY - Některé sušené ovoce aktivuje zažívání, zejména švestky, ale i fíky, meruňky, datle a také rozinky.

Pokud máte zácpu spojenou se silnými bolestmi břicha, vyhledejte rychle lékaře!

Důsledkem chronické zácpy mohou být také hemoroidy.


PRŮJEM - hlavní příčinou bývá infekce, původcem především strava. Příčinou může být i zánět střev nebo alergie.

Prevence spočívá v dodržování hygienických zásad (mytí rukou, řádné omývání ovoce a zeleniny, opatrnost při manipulaci se syrovým masem - nepoužívat stejné prkénko na ostatní potraviny). Dále je důležitá dostatečná tepelná úprava potravin. Zejména na cestách se vyhýbejte prodejnám s občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost, nepijte vodu z vodovodu, ani žádné nebalené nápoje.

 

MYSLETE NA REHYDRATACI!

Zejména při průjmových onemocněních, ale také při zvracení a horečce je nutné zejména u dětí zajistit dostatečný přísun tekutin, aby nedošlo k dehydrataci! Ta může být životu nebezpečná.

Tyto stavy jsou obzvlášť nebezpečné zejména pro ty nejmenší, kde nejsou dostatečně vyvinuté kompenzační mechanismy pro udržení rovnováhy vnitřního prostředí. Někdy i zdánlivě malé ztráty mohou vyústit v metabolický rozvrat s následným poškozením vnitřních orgánů. Proto je nutné myslet na včasnou rehydrataci (léčebný postup, jehož úkolem je nahradit ztracené množství tekutin, solí a živin do organismu).

K rehydrataci dětí není vhodné při průjmu používat colu, ovocné šťávy nebo čaje.

 

Tipy na vhodné potraviny:

JABLEČNÁ KAŠE SE ŠALVĚJÍ

Šalvěj uvolňuje podrážděné střevní svaly, její tříslovina poskytuje střevu přirozenou ochranu, disponuje i antibiotickou látkou, působící mimo jiné i proti Escherichia coli (hlavní původce průjmu).

Příprava: Oloupejte 2-3 sladkokyselá jablka, vyjměte jaderník a rozvařte s troškou vody na kaši, pak přidejte 1 čajovou lžičku medu, 1 lžičku rozdrcené šalvěje, polévkovu lžíci másla a na špičku nože červené papriky. Zamíchejte a nechte asi 10 min. louhovat.

ČERNÝ ČAJ SE SKOŘICÍ

Skořice zastavuje průjem a současně působí antibioticky na četné střevní bakterie.

Příprava: 1 čajovou lžičku černého čaje a 1/4 tyčinky skořice přelijte cca 200 ml vařící vody. Nechte asi 5 min. louhovat a přeceďte. Pijte 3 šálky denně.

KEFÍR SE ŠŤÁVOU Z RYBÍZU

Účinný recept proti zánětu střev.

Smíchejte 150 ml kefíru s 50 ml šťávy z rybízu. Nápoj si můžete posypat strouhanými ořechy nebo mandlemi. Pijte denně tři skleničky.

Léčivé prostředky nekombinujte. Z rostlinných přípravků si vyberte vždy jen jeden (je důležité střevo šetřit).

Je potřeba také hodně pít, protože průjem způsobuje velkou ztrátu tekutin (ale žádné slazené a barvené nápoje nebo kolu). Zejména u malých dětí a starších lidí je velmi důležitá intenzivní rehydratace...

Pozor! Pokud je průjem doprovázen horečkou nebo se ve stolici objeví hlen nebo krev, vyhledejte lékaře! Stejně tak pokud průjem trvá déle než den. U malých dětí a starých lidí je vhodné přivolat lékaře hned.

 

Zdroj:

AZ RODINA.cz - informační portál (nejen) pro rodiče, www.azrodina.cz

14.8.2014

TRÁVÍCÍ OBTÍŽE

Trávící potíže představují velkou skupinu zdravotních problémů, které nám běžně znepříjemňují život. Dá se tam řadit nechutenství, nadýmání, zácpa či průjem. V řadě těchto potíží, obzvláště mírnějšího charakteru nemusíme hned sahat po lécích, ulehčit může i pití bylinkových čajů, které můžeme někdy pít samostatně, někdy se vyskytují ve směsích.

V tomto článku se zmíníme o některých z nich, v souvislosti s jejich účinky na trávící potíže uvedeme v některých případech i další pozitivní působení na náš organismus, protože řada z nich se může objevit v různých čajových směsích s jiným zaměřením.

Na začátek bych uvedl několik charakteristik obsažených látek v léčivých rostlinách, se kterými se můžete setkat – pro začátek uvedu silice, hořčiny a třísloviny.

Silice jsou etherické oleje, které jsou těkavé ve vodě nerozpustné, jsou to látky, které mají hořce olejovou chuť. Pro svoje působení na organismus našly uplatnění ve výrobě léčiv. Hořčiny jsou podle obecné definice hořké rostlinné látky mající různou chemickou strukturu. Dráždí chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a vůbec obecně zlepšují trávení. Třísloviny neboli taniny jsou podle složení polyfenoly, které mají trpkou a svíravou chuť. Jejich charakteristickým rysem je, že sráží proteiny neboli bílkoviny, svoje uplatnění našly v léčbě průjmů. A nyní k jednotlivým bylinkám.

Fenykl (Foeniculum vulgare)

Fenykl, z něhož se používá plod, je hlavně užitečný pro své účinky mírnící nadýmání. Dále podporuje trávení, správnou činnost střev, ale také tvorbu mateřského mléka (proto se s ním můžeme setkat ve směsích pro kojící matky). Působí i mírně spasmolyticky, což znamená, že mírní křeče, což pomáhá při nadýmání. Jako hlavní účinné složky obsahuje silice, což se rovněž projevuje tím, že díky nim napomáhá zlepšovat vykašlávání. Dále obsahuje furanokumariny, mastný olej a cukry. Fenykl se například vyskytuje v přípravku Astofresh.

Lípa srdčitá (Tilia cordata)

Z lípy srdčité se sbírá květ. Je známa díky obsahu silic a slizů pro své přiznivé působení při nemocech dýchacích cest. Dále obsahuje třísloviny a glykosidy. Důležité je, že pomáhá zlepšovat trávení. Také se používá pro lepší vypocení při nachlazení a horečce. Zvyšuje také vylučování moči. Odvar z květu lípy se dá použít i zevně, jako kloktadlo či přísada do koupele. Lípa se objevuje v přípravku Terezia Company denní krém.

Len setý (Linum usitatissimum)

Při zácpě je velmi užitečné semeno lnu setého. Díky obsahu slizů se dá velmi dobře použít jako šetrný prostředek ke zlepšení tohoto nepříjemného problému. Ze semen se připraví odvar, který se nechá určitou dobu, zhruba dvě hodiny vyluhovat, pak se zamíchá a vypije, maximálně jeden šálek denně. Len můžeme najít v přípravku Fiber star.

Máta peprná (Menthae piperitae)

Velmi známá při trávicích potížích je i bylinka máta peprná, používá se z ní nať a list. Čaj z máty pozitivně ovlivňuje zažívání, protože kladně působí na vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Jeho charakteristickou chuť mu dává hlavní složka, menthol. Dále máta peprná obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, triterpeny a organické kyseliny. Mátu například nalezneme v produktu Borůvková směs.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

I když je meduňka lékařská známá pro své dobré zklidňující účinky, pomáhá také při nadýmání a rovněž i migrénách, bolestivé menstruaci či u chronických zánětů žlučníku. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a další. Výtažek z meduňky je v přípravku nervamin.

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)

Další bylinkou je řepík lékařský, kde se používá nať. Řepík podporuje zažívání a dále správnou činnost jater, žlučníku a střev. Působí i protizánětlivě a hojivě, proto se dá použít jako obklad či koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách či popáleninách. Dá se použít i jako kloktadlo. K hlavním účinným složkám patří flavonoidy, triterpeny, silice a další. Řepík je například obsažen v přípravku Detoxin.

Senna (Cassia senna)

Při léčbě zácpy je také velmi oblíbená bylinka senna, kde se používají listy či lusky. Je třeba mít na paměti, že čaj z lusků je silnější než čaj z listů. Dále je třeba mít na mysli, že čaj ze senny je třeba užívat pouze příležitostně, protože se jedná o tzv. kontaktní projímadlo (působí tak, že dráždí stěnu střevní a dojde k vyprázdnění) a tudíž při častém užívání dojde ke snižování účinku a vytvoření návyku na toto projímadlo, což se bohužel objevuje u řady žen, které se snaží za každou cenu zhubnout. Z účinných látek obsahuje flavonoidy, glykosidy, minerální látky a další. Ve projímavých směsích se může objevovat například s chaluhou, černým bezem či břízou.

Mateřídouška (Thymus serpyllum)

Při plynatosti a kolikách může pomoci čaj z mateřídoušky, kde se sbírá nať. Dále mateřídouška podporuje vylučování žaludečních šťáv a obecně podporuje zažívání. Z obsažených látek lze uvést silice (které ji dodávají charakteristickou vůni), třísloviny, hořčiny a flavonoidy.

Na závěr se ještě zmíníme o možnosti uplatnění léčivých rostlin u průjmu. Zde se nepoužívají jednotlivé bylinky, spíše jejich směsi. Jsou to léčivé rostliny s obsahem tříslovin, flavonoidů či silic, které chrání sliznici žaludečního traktu, působí protizánětlivě a uvolňují křeče. Z těchto rostlin lze uvést heřmánek, šalvěj, mátu, lékořici či toten krvavec.

Nakonec bych jen obecné upozornění – v případě vážnějších zdravotních stavů je třeba jejich uživání pečlivě zvážit, eventuelně se poradit s lékařem. Jako příklad lze uvést například neprůchodnost střev, kdy by se léčivé rostliny neměly vůbec užívat. Redukční směsi s projímavým účinkem by se neměly užívat v období kojení, těhotenství a u osob s onemocněním srdce a ledviny doprovázených otoky. Z dalších nemocí lze uvést akutní formy žaludečního kataru, překyselení žaludku, pálení žáhy, pocit plnosti žaludku, čerstvý vřed dvanáctníku nebo žaludku, Crohnova choroba, těžké poškození jaterních funkcí, přecitlivělost na některou složku přípravku (kromě posledního upozornění, které je obecné, toto platí hlavně u směsí, určených pro léčbu zažívacích potíží, kde lze z uvedených bylin nalézt fenykl, řepík, heřmánek nebo mátu).

 

09.04.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt

Zdroj: www.celostnimedicina.cz

 

 

Podkategorie

Nové a aktualizované články

  • 1
TOPlist